Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Virtuozni splitski chef Marko Đurašević u utorak 7. veljače gostuje u Maredu

djurasevic


U srpnju 2021. večerali smo u splitskoj Kinoteci. Kuhao je Marko Đurašević, crnogorski chef koji se . doselio u Hrvatsku, a koji je ranije godinama kuhao u Španjolskoj i Kataloniji, gdje je surađivao s chefovima iz bliskog kruga Ferrana Adrie. Dakle, s onima chefovima koji spadaja među najkreativnije na svijetu. U Kinoteku su nas poslali neki zagrebački chefovi, koji su ostali fascinirani tehničkom razinom Đuraševićeva kuhanja.
I doista, sve što smo te divne splitske noći probali u Kinoteci bilo je u najgorem slučaju izvrsno a u najboljem slučaju blizu genijalnom poput rižota s torom, demi glaceom od tune i garumom od tune, ili ježinca s tartarom od škampa. I posveta Alainu Passardu, Fabergevo jaje s pjenom od krumpira i osietra kavijarom,, ispalo je izvanredno.
U recenziji te večere zapisali smo kako je Kinoteka Marka Đuraševića apsolutno najveća gastronomska senzacija u Dalmaciji u 2021. godini.
Chef Đurašević idućeg se proljeća, nažalost , razišao s vlasnciima Kintoeke, pa sad kuha negdje drugdje u Splitu.
No, gospodin Đurašević idućeg utorka , 7.veljače, gostuje u zagrebačkom Maredu. Svi oni, koji vole ozbiljnu gastronomiju, ne bi smjeli propustiti Duraševićev nastup jer se ovdje ne radi o još jednoj od bezbrojnih gsotujućih večera, nego o prilici da upoznamo ultimativno virtuoznog chefa koji dosad nikad nije kuhao u Zagrebu.
Evo Đureaševićeva menija za Maredo
1.Juha od bijelih šparoga, paška čipka i krema od paškog sira. Graševina Goldberg 2021.
2. Sekvencija kvarnerskog škampa s morskim ježincem, spirulinom, sanshom, pepelom od škampa i koktelom od korijandera s blitvom

Erdoro, Blend One 2021.
3.Riba i plastika
File jadranskog mola, dashi od plodova mora, tapioka, prošek, tremella fuciformis Salveplana Chianti Ruffina
4. Janjeći Royale
Janjeći katsubushi, foie gras, paški sir, janjeća vuna, janjeći toffee Matošević, Crna Grimalda 2018
5.Pure White
Teksture badema, skuta od kozjeg mlijeka, med, bijela čokolada, bijeli tartufi.
Šoškić, Žuti muškat, 2021
Ova spektakualrna večera košta 100 eura, uključujući i wine pairing.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Virtuozni splitski chef Marko Đurašević u utorak 7. veljače gostuje u Maredu

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min